TheGusta 3 edycja. Basilia i smaki Włoch

TheGusta 3 edycja. Basilia i smaki Włoch

Spektakl kulinarny w Basilia Ristorante – mocnym uderzeniem zaczynamy 3 edycję TheGusta Szczecin. Tak mocnym, że w moim rankingu ten lokal na pewno wskoczy na podium. Klasyfikacja będzie tuż przed świętami w podsumowaniu 3 edycji akcji. Póki co, grudzień zaczyna się wybornie.

Dla przypomnienia. TheGusta to gastronomiczna wycieczka po szczecińskich lokalach za jedyne 59 złotych. Za tę cenę każda osoba odwiedzi 3 wskazane przez organizatora lokale w podanych terminach i skosztuje potraw charakteryzujących dany lokal. W 3 edycji będą to Basilia Ristorante w CH Galaxy, Ruszt Grill House na Krzywoustego i Fresca Pizzeria na Langiewicza.

Basilia Ristorante w CH Galaxy

Lokal niby schowany w centrum handlowym, a jednak skrywający świetne włoskie smaki, tuż obok masowych fast foodów i przewartościowanych kebabów. Na sporym metrażu ustawiono wiele stolików, nie zapominając o zachowaniu odpowiedniej przestrzeni między nimi. Zadbano także o wystrój i na każdej ze ścian możemy podziwiać ciekawe kulinarne grafiki, tworzące klimat tego miejsca. Całkowicie odmienne niż styl całej galerii. Przesiadując w środku momentami zapominałem, że znajduję się w największej w województwie mekce zakupów.

Lokal chwali się wyrabianymi na miejscu makaronami, a do wyboru są 4: penne, spaghetti, tagliatelle i tagliatelle pełnoziarniste. Makarony z różnego rodzaju sosami i dodatkami są w przedziale 19-30 złotych, tak samo jak sałatki. Śniadania to koszt od 11 do 14 zł. Są także przystawki, dania dla dzieci, zupy czy megaburgery. Napoje i alkohole również zauważone w karcie menu.

Bruschetta i tagliatelle

Basilia Ristorante na 3 edycję TheGusta zaserwowała nam dwudaniowy posiłek. Na przystawkę Bruschetta – 3 sztuki ciabatty ze świeżym pomidorem z czosnkiem, oliwą z oliwek i sosem bazyliowym. Po prostu pycha. Miód dla podniebienia i kubków smakowych.

Na drugie danie był do wyboru jeden z 4 wspomnianych makaronów z sosem: Bolognese (z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i serem Grana Padano) lub Spinaci (ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, oliwą z oliwek, czosnkiem, cukinią i serem Grana Padano). W grupie siła więc mogliśmy spróbować obu – ja wybrałem wersję mięsną, a małżonka wege.

Całość była bardzo syta i powinna zadowolić niejednego łakomczucha. Sam osobiście oprócz własnej porcji, otrzymałem jeszcze trochę wersji wegetariańskiej „w spadku” od towarzyszki małżonki. Muszę przyznać, że mimo bycia urodzonym mięsożercą to bardziej posmakowała mi wersja Spinaci – wyborna. Makaron ugotowany al dente, duże porcje bogate we wszystkie składniki potrawy i bardzo krótki czas oczekiwania na potrawę – jeszcze nie zdążyliśmy zjeść przystawki, a tutaj już przywędrowało kolejne danie.

Lokal oceniam bardzo pozytywnie. Super smaczne jedzenie w stylu włoskim, do tego gustowny wystrój pozwalający zapomnieć o przebywaniu w galerii handlowej, no i robione na miejscu makarony. Dla mnie Basilia Ristorante jest warta polecenia i mam nadzieję, że powróci jeszcze z kolejnymi potrawami do akcji TheGusta Szczecin.

ZDJĘCIA WYKONANE SMARTFONEM ASUS ZENFONE 3

 


 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *